NOZOMI DOJO
SPORTOVNÍ KLUB KENDÓ A IAIDÓ
HRADEC KRÁLOVÉ
 

Ze života klubu krok za krokem

Významné akce roku 2007

 

Předcházející roky

Akce roku 2007

leden

PAVEL ŠTĚPÁN ML. PRESENTUJE KENDÓ V POŘADU ZLATÝ OŘÍŠEK, 1.1.2007, ČESKÁ TELEVIZE

 

Pavel Štěpán se nominoval mezi třicítku talentovaných dětí do 14 let v dětské soutěži Zlatý oříšek. Jeho doménou je japonský šerm Kendó. Na Nový rok 2007 v tomto pořadu krátce pohovořil o Kendó, samurajích a předvedl ukázku japonského šermu.

Foto

Videozáznam (Pavlovo vystoupení na 21 minutě)

   

leden

NOVOROČNÍ BESÍDKA, 5.1.2007, PENZION PETR, HRADEC KRÁLOVÉ

 

Sešli jsme se, abychom si popovídali, pobavili se i mimo tréninky, na kterých není pro samé cvičení čas na zábavu.

 

 

leden

PRESENTACE KENDÓ NA MATURITNÍM PLESE, 12.1.2007, HK

 

Na plesech bývá předtančení a nejinak tomu bylo i na maturitním plese SUPŠ HNN, který pořádala Jana Beňová. Zde však navíc předvedli i svůj „tanec“ kendisté z NOZOMI Dojo a 10 minutovou ukázkou kendó, na nepředstavitelně kluzké podlaze, ukázali něco ze svého umění. Ukázka se prý velmi líbila – jestli to nebylo tím, že v 22 hodin již většina plesajících byla tak trochu pod parou.

 

 

leden

TRÉNINK S JANOU ZIEGELHEIMOVOU, 14.1.2007, PRAHA

 

Na krátkou dobu se z Japonska vrátila Jana a vedla několik tréninků v Praze na Sandomónu. Z NOZOMI Dojo jsme za ní vyrazili v neděli. Bohužel jen ve čtyřech.

Na začátku jsme procvičili kendó kata a hned nato jsme šli do bógu. Keikó bylo velmi intenzivní.  Skvěle jsme si zacvičili. Jano, děkujeme a věříme, že se zanedlouho opět ukážeš v Čechách.

   

leden

3. KENDO ONSEN SEMINAR 2007, 20.-21.1.2007, RAKOUSKO, BAD SCHALERBACH

 

Do rakouských lázní na seminář pod vedením Kamemota senseje odjela z Hradce Králové pouze Pavla Štěpánová.

 

 

leden

MARTIN FRITZ PŘIVEZL 1. MÍSTO Z MEZINÁRODNÍHO TURNAJE V NĚMECKU,27.1.2007, NĚMECKO, MAINZ

 

V sobotu 27.1.2007 proběhl v německém Mainzu silně obsazený turnaj kendó, kterého se z našeho oddílu zúčastnil Martin Fritz a Pavel Štěpán. Soutěžilo se v kategoriích dan a kjú. Oba naši zástupci bojovali v kategorii kjú. Pavel postoupil z předkola, v dalším vyřazovacím kole však vypadl. Martin postupně vyhrával jednotlivá kola eliminace a nakonec vybojoval 1. místo. Oba pak nastoupili i v pětičlenných družstvech za ČR. Pavel první zápas vyhrál a druhý remizoval, Martin také. Družstvo přesto ve druhém kole neprošlo přes tým složený z Japonců a Japonek.

 

 

únor PRESENTACE KENDÓ V POŘADU VĚŘÍŠ SI? 5.2.2005, ČESKÁ TELEVIZE
 

Pavel Štěpán ml. byl hostem v pořadu Věříš si České televize, kam zvou finalisty soutěže Zlatý oříšek 2006. Krátce pohovořil o kendó, popsal vybavení kendisty a předvedl ukázky kendó se svým otcem.

   
únor TŘI KENDISTÉ Z NOZOMI DOJO V ŠIRŠÍM VÝBĚRU REPREZENTACE ČR
  Do širšího výběru České reprezentace kendó a do přípravy na mistrovství Evropy byli z našeho klubu zařazeni v dospělých Martin Fritz a Pavla Štěpánová a mezi juniory Pavel Štěpán ml. Pro vybrané reprezentanty to znamená dojíždět cca 1x za 14 dní do Prahy na reprezentační tréninky.
   

únor

SEMINÁŘ IAIDÓ, 3. - 4.2.2007, PRAHA

 

Zúčastnili jsme se semináře iaidó, který proběhl pod vedením Akaj Ruičiró (4. dan iaidó) a Vladimíra Hyndráka (4. dan iaidó).

   

únor

TRENÉRSKÉ ZKOUŠKY, 10.- 11.2.2007, PRAHA

 

Pavel Štěpán (kendó) a Pavla Štěpánová (kendó a iaidó) absolvovali seminář pro trenéry III. tříd.

 

 

únor

MÁMEME V ODDÍLE DVA MISTROVSKÉ STUPNĚ, 11.2.2007, RAKOUSKO, VÍDEŇ

 

Martin Fritz a Roman Záhora v neděli úspěšně složili zkoušky na mistrovské stupně kendó. Oba 1. dan kendó. Blahopřejeme.

V průběhu zkoušek se Roman a Martin měli možnost poměřit i s hosty z Japonska – studenty Budó univerzity v Tokiu. Po krátkém cvičení s Japonci a džigejku měli chuť zahodit šinaje a jít rybařit. Nešli (naštěstí pro nás).

 

 

únor

PŘÁTELSKÝ TURNAJ DO 1.KJÚ, 18.2.2007, PRAHA

 

Ač byl turnaj vypsán pro závodníky do 1. kjú, z NOZOMI byla účast mizerná. Čest NOZOMI obhajovali pouze Pavel Štěpán ml. a st. a Jirka Kloz, který však těsně před turnajem dostal chřipku a s horečkami zůstal doma. Oba Pavlové postoupili ze svých skupin z 1. místa a vyhráli i zápasy v 1. kole eliminace. Pak měli trochu smůlu na los. Pavel ml. narazil na Buňatu, pozdějšího vítěze, který by již dávno měl figurovat mezi dany. Pavel st. se střetl s Kollarem, se kterým vybojoval nerozhodný zápas a podlehl až v prodloužení, které nezvládl psychicky.

Smíšenou kategorii, vyhrál Tomáš Buňata. V ženách zvítězila Katka Jiřičková.

   

březen

ZKOUŠKY NA TECHNICKÉ STUPNĚ KENDÓ DO 1. KJÚ

 

V sobotu v Praze proběhly zkoušky do 1. kjú kendó. Z oddílu NOZOMI se zkoušek zúčastnilo 6 lidí a všichni zkoušky udělali. Jirka Kloz, Libor Řeháček, Štěpán st. a Štěpán ml. 2. kjú, Jana Beňová 3. kjú, Honza Vebersik 4.kjú a Oldřich Škranc 5. kjú.

Zkouškám předcházel seminář, na kterém jsme dopoledne pilovali kirikáši a základní údery kote, men a dó. Odpoledne pak techniky harai-men, kote-nuki-men a men-káši-dó. Na závěr proběhlo džigeiko.

   
březen ZLATO Z TECHNICA CUP PRO NOZOMI VYBOJOVAL MARTIN FRITZ, 4.3.2007, PRAHA
   
březen 5. MISTROVSTVÍ ČR KENDÓ, 25.3.2007, HRADEC KRÁLOVÉ

ZLATO VE SMÍŠENÉ KATEGORII VYBOJOVAL MARIN FRITZ

 

V neděli 25.3.2007 proběhlo v Hradci Králové 5. Mistrovství České republiky v kendó v kategoriích ženy a smíšené. Samotnému mistrovství předcházel v sobotu a v neděli dopoledne seminář pod vedením Ozawa senseje (7. dan kendó) a jeho žáka pana Fujiedy (5. dan kendó).

V průběhu mistrovství byly také ukázky bojových umění iaidó, džódó a Nihon Kendo Kata. Iaidó předvedli Pavel Balvín a Tomáš Kyncl, džódó Pavel Balvín a Josef Smolka a Kendo Kata byla v podání členů pořádajícího oddílu Nozomi Dojo Romana Záhory a Martina Fritze.

Hradecký oddíl měl na mistrovství dvojí zastoupení. Pavlu Štěpánovou v kategorii žen a Martina Fritze v kategorii smíšené. Pavla bohužel vypadla v prvním kole KO a do bojů o medaile nezasáhla, nicméně již samotná kvalifikace byla úspěchem. Martin postupně vyřadil Tomáše Jelena, Petra Zetochu a ve finále porazil Filipa Baumruka.

Jednotlivé zápasy turnaje soudcovali pan Ozawa, pan Fujieda, Roman Záhora a Tomáš Kyncl. Po skončení turnaje, vyhlášení výsledků a předání cen následovalo ještě hodinové keiko a půl hodinové džigeiko.

   
duben STUDIJNÍ A VĚDECKÁ KNIHOVNA V HRADCI KRÁLOVÉ V RÁMCI CYKLU POJĎME SI POVÍDAT UVEDLA BESEDU - PŘÍNOS JAPONSKÝCH BOJOVÝCH UMĚNÍ PRO KULTURU ČLOVĚKA ANEB JAK ZAMĚNIT MEČE ZA NOTEBOOKY

25.4.2007, HRADEC KRÁLOVÉ

 

Pro více než 20 posluchačů přednášel Tomáš Kyncl (2. dan kendó, 3. dan iaidó). Struhujícím způsobem vyprávěl téměř dvě a půl hodiny o Japonsku, jeho historii a bojových uměních, která utvářila japonskou společnost až do současné doby. Své vyprávění Tomáš zpestřil osobními zážitky z několika svých návštěv země vycházejícího slunce.

Součástí besedy byla i malá výstavka japonských mečů, výstroje a výzbroje pro kendó a iaidó.

   
květen TŘI MEDAILE PRO ČR Z TURNAJE KENDÓ KO-JIKA, BELGIE, GENT, 5.5.2007
 

Na mezinárodní juniorský turnaj do belgického Gentu odjela 6ti členná výprava mladých kendistů. Martina Fritze, Lukáše Havelku, Prokopa Šimka a Pavla Štěpána z hradeckého oddílu NOZOMI Dojo doplnil Jakub Míšek z pražského klubu Sandómon a Valdemar Neišl z klubu Tenshin Dojo ze Zlína.

 

Naši zástupci o sobě dali vědět a vybojovali 3 medaile a dvě čtvrtfinálová umístění. Martin vyhrál, Pavel a Jakub obsadili třetí místa a Lukáš s Prokopem se probojovali do čtvrtfinále.

 

   
květen SACUKI CUP - TURNAJ NÁRODNÍHO POHÁRU KENDÓ, 13.5.2007
 

Zúčastnili jsme se turnaje Národního poháru kendó. Martin Fritz se probojoval do finále, kde však podlehl Filipu Baumrukovi. Ocenění Fighting Spirit získal za svůj výkon Pavel Štěpán st.

   
květen MEZINÁRODNÍ SEMINÁŘ IAIDÓ S VIKTOREM COOKEM
 

Za Viktorem Cookem na Slovensko odjela z našeho oddílu čerpat zkušenosti Pavla Štěpánová. Cvičila se škola Seitei Iai.

   
květen PRVNÍ SAKÉ PÁRTY V HRADCI KRÁLOVÉ, 23.5.2007
   
červen SEMINÁŘ IAIDÓ, HRADEC KRÁLOVÉ, 22.-23.6.2007
  Pod vedením Tomáše Kyncla proběhl seminář iaidó. Seminář byl rozdělen na dvě části. V pátek jsme důkladně procvičili etiku a základní kihon. V sobotu pak všechny kata Seitei Iai. Zpestřením bylo sekání na přesnost s využitím korkových špuntů a speciální makiwari a sekání papíru.
   
červen VZÁCNÁ NÁVŠTĚVA Z BELGIE, HRADEC KRÁLOVÉ, 25.-29.6.2007
  Na osobní pozvání Martina Fritze přijela do Hradce Králové Lisa van Laecken, 3. dan kendó a 2. místo na ME kendó v letošním roce. V Hradci strávila celý týden. Zúčastnila se tří tréninků, z toho jeden vedla. Strávili jsme s ní také příjemné odpoledne a večer na Biřičce a rozlučkový večírek v Bowling baru 69. O nekendistický program se staral Martin.
   
červen LETNÍ PŘEDPRÁZDNINOVÉ SETKÁNÍ, BIŘIČKA 2007, 27.6.2007
  Již tradičně jsme se sešli před prázdninami na Biřičce. Počasí vyšlo, a tak jsme si zahráli fotbálek, zaházeli talířem, opekli vuřty a popovídali o všem možném. Na trénincích na to není čas.
   
srpen
PAVLA ŠTĚPÁNOVÁ NA SPORTOVNÍ STÁŽI V JAPONSKU
 

 

Pavla Štěpánová z našeho dojo a Tomáš Kyncl ze Sandómonu strávili měsíční sportovní pobyt v Japonsku zaměřený na zdokonalení technik kendó a iaidó. Oba absolvovali náročný proces tréninků kendó, iaidó, kendžucu, seminář pro rozhodčí a týdenní gassuku (soustředění) v horách. I přes náročný tréninkový program stačili navštívit i některé památky Japonska.

   

září

MARTIN FRITZ A JAN STUDNICKÝ SBÍRAJÍ ZKUŠENOSTI V JAPONSKU

  Dva zástupci našeho oddílu strávily 3 týdny v Japonsku. Trénovali u pana Ozawi a také navštívili našeho prvního učitele a spoluzakladatele oddílu Nozomi Dojo, pana Y. Suzuki.
   
září
ZKOUŠKY NA TECHNICKÉ STUPNĚ IAIDÓ DO 1.DAN, 16.9.2007, VYŠKOV
 

Zkoušky na technické stupně iaidó v rámci semináře s Victorem Cookem ve Vyškově. Mezinárodní komise (2x GB, 2x H, 1x CZ).

1. kjú

Pavel Štěpán st.

Pavla Štěpánová

Roman Záhora

2. kjú

Jan Vebersik

3. kjú

Pavel Tomeš

4.kjú

Milan Rašín

Martin Žemlík

5.kjú

Pavel Štěpán ml.

   
září
MEZINÁRODNÍ SEMINÁŘ KENDÓ A 16 TORU GIGA PRAGUE KENDO CUP, PRAHA, 27.-30.9.2007
 

Seminář

Z našeho oddílu se na seminář odjelo vzdělávat opět jen několik jedinců, což byla dozajista velká škoda. Chyběli především Martin Fritz a Jan Studnický. Ale ti čerpali zkušenosti v kolébce kenda, Japonsku, což se kladně projevilo druhý den na turnaji, atak jsou omluveni.

Seminář byl ihned od začátku rozdělen na čtyři oddělené skupiny. Každý tak cvičil se sobě rovnými, což bylo přínosné jak pro ty pokročilé, tak pro ty méně. Navíc byla cvičení přizpůsobena technickým znalostem jednotlivých skupin.

1. skupina - representanti jednotlivých států (od nás Pavla) pod vedením pana Jorga Potrafki (7.dan) z Německa,

2. skupina - 1. kjú a dani (od nás Roman) pod vedením pana Andrzeje Kustosz (6.dan) z Polska,

3. skupina - bez kjú až do 2. kjú (od nás Martin Vacek, Milan Rašín) pod vedením pana Daniela Delepiere (6.dan) z Belgie,

4. skupina – začátečníci bez bógu nebo bez kendogi (od nás nikdo) pod vedením pana Wolfganga Demsky (7.dan) z Německa.

Pavel Štěpán pro naražená žebra nemohl cvičit, tak jen poslouchal a učil se pozorováním a Pavel Štěpán ml. se v této době účastnil atletického semifinále ČR starších žáků (hod oštěpem).

Turnaj

Turnaje se účastnilo 89 kendoků z deseti států. Letos poprvé přijeli i zástupci z Moskvy. Turnaji přihlížel i velvyslanec Japonska. V průběhu turnaje byla ukázka iaidó – stará škola v podání Tomáše Kyncla a kendo kata v podání Tomáše Bergera a Jany Ziegelheimové. Nás potěšili především výsledky našich závodníků.

Jiří Kloz , Pavel Štěpán st. a Jan Studnický postoupili ze skupin, ovšem měli skupiny neúplné a v dalším kole KO vypadli.

Pavla Štěpánová měla velmi těžkou základní skupinu, vybojovala vynikající zápasy, ale postoupit se ji nepodařilo. Její soupeři Bosak a Jovanovic nakonec skončili na 2. a 3. místě.

Roman Záhora postoupil ze své skupiny z 2. místa. Pak v 1. kole KO narazil na obrovitého, z džódanu útočícího, W. Mraze z Rakouska. Roman prohrál, ale ippon nedostal. Naopak, několikrát zasáhl Mraze na kote, ale bohužel platné údery to nebyly. Nakonec Mraz postoupil jen díky technickým chybám Romana. Pro Romana to však byla obrovská zkušenost, protože u nás z džódanu nikdo neútočí.

Pavel Štěpán ml. podal vynikající výkony. Svoji skupinu přesvědčivě vyhrál. Ve 2. kole KO narazil na pana Miyoshi, japonského učitele kendó v Kacubó Kenrikai. Zápas vyhrál 2:1. Nejprve Pavel provedl nádherné hiki men, následně pan Miyoshi srovnal úderem debana kote, ale poslední slovo měl Pavel s technikou nuki men a překvapení dne bylo tady. Pak však narazil na Martina Fritze a v „bratrovražedném“ boji Martinovi podlehl.

No a jsme u našeho nejlepšího. Martin Fritz procházel turnajem bez zaváhání až do finále. Zde vybojoval vítězný zápas s Krzysstofem Bosakem . Rychle získal první ippon (men) když nachytal nekrytého protivníka po nepovedené technice hiki dó. Bosak však ke konci zápasu srovnal na 1:1. Došlo k prodloužení, tedy finále jak se patří. Nervy napnuté k prasknutí. Celý tábor Čechů fandil Martinovi – již 4 roky neměl Pražský pohár českého vítěze. A nakonec to dopadlo. Martinův vítězný men znamenal nejen vítězství pro Českou republiku a pro NOZOMI Dojo, ale je to také za celou historii teprve druhý Čech, který vyhrál tento turnaj.

MARTIN SE TAK STAL TEPRVE DRUHÝM ČECHEM (po Filipovi Baumrukovi), KTERÝ MÁ SVÉ JMÉHO NA POHÁRU!

   
říjen
PŘÁTELSKÝ TURNAJ KENDÓ A ŠKOLENÍ ROZHODČÍCH, PŘEROV, 13.-14.10.2007
  V sobotu keikó a školení rozhodčích. Navečer šiaigeiko na iponšóbu s vysvětlením jak se chovat při zápase, jak reagovat na povely rozhodčích + procvičení soudcování. V neděli Přátelský turnaj do 1. kjú.
   
říjen
2. FUDOSHINKAI CUP - TURNAJ IAIDÓ, ČESKÉ BUDĚJOVICE, 21.10.2007
 

Pavla Štěpánová vyhrála 2. ročník Fudoshinkai Cup v iaidó

V neděli 21.10.2007 proběhl v Českých  Budějovicích 2. ročník Fudoshinkai Cup v iaidó. Soutěž byla vyhlášena pro kategorii 6. až 2. kjú a  kategorii 1. kjú. V kategorii do 2. kjú se z našeho oddílu umístil na 4. místě Pavel Tomeš a kategorii 1. kjú vyhrála Pavla Štěpánová.

    6. až 2. kjú

    1. kjú

1. místo, LEXA JAN

2. místo, NEUBAUER Petr

3. místo, SURY Martin

1. místo, ŠTEPÁNOVÁ Pavla

2. místo, HYNDRÁK Karel

3. místo, KUČERA Jakub

   
říjen
MORAVSKÝ POHÁR KENDÓ, PŘEROV, 28.10.2007
  V neděli 28.10.2007 jsme se zúčastnili Moravského poháru kendó, který je zařazený do série Národních pohárů ČR v kendó. Přivezli jsme zlatou medaili - Martin Fritz vyhrál smíšenou kategorii.
   
říjen
3. MÍSTO PAVLY ŠTĚPÁNOVÉ NA 14. MISTROVSTVÍ EVROPY V IAIDÓ, PAŘÍŽ, 31.10.2007
 

Ve středu 31.10.2007 a ve čtvrtek 1.11.2007 proběhlo v Paříži 14. Mistrovství Evropy v iaidó.

Mezi českými reprezentanty byla i Pavla Štěpánová z našeho klubu. V týmu repre byli Vladimír Hyndrák - 4.dan, Tomáš Kyncl - 3.dan, Michal Kolísek - 2.dan, Pavel Balvín - 2.dan, Radovan Kusevič - 2.dan, Josef Smolka - mudan, Pavla Štěpánová - mudan.

Výsledky našich závodníků jsou následující:

Kategorie 3. dan (smíšená muži,ženy) - Kyncl Tomáš, 3. místo

Kategorie mudan (smíšená muži,ženy) - Pavla Štěpánová, 3.místo

Kategorie týmy: tým ČR prošel čtyř členným poolem a skončil v 1. KO na stříbrném Rakousku.

   
listopad
PODZIMNÍ KENDÓ SOUSTŘEDĚNÍ "KRKONOŠE 2007", HORNÍ MALÁ ÚPA, 2. - 4.11. 2007
 

Uspořádali jsme již tradiční kendó seminář v Krkonoších. Zúčastnilo se jej 41 kendistů z různých oddílů. Tři tréninkové jednotky pod vedením Tomáše Bergera a Tomáše Jelena a tradiční výstup na Sněžku nám dali pořádně zabrat. A to nás ještě v neděli odpoledne čekali zkoušky na technické stupně. Zkoušek se zúčastnilo 21 kendistů.

   
listopad
VÁNOČNÍ KENDOVÁNÍ A NOZOMI CUP, HRADEC KRÁLOVÉ, 24. - 25.11. 2007
  Pořádali jsme pro nás velmi významnou akci, letos již třetí v pořadí.

Vánoční kendvání je den plný kendó. Dopoledne seminář, odpoledne turnaj mládeže ve třech kategoriích a na závěr turnaj týmů (open).

Nozomi Cup. Za účasti 28 kendistů z ČR proběhlo poslední kolo Národního poháru letošního roku. V obou kategoriích jsme měli své zástupce na stupních vítězů.

   
prosinec
NOC MISTRŮ, KONGRESOVÉ CENTRUM PRAHA, 8.12.2007

Vyhlášení nejlepších sportovců bojových umění a sportů v ČR v roce 2007

 

Pavla Štěpánová a Tomáš Kyncl byli mezi oceněnými sportovci a v přímém televizním přenosu obdrželi plaketu České unie bojových umění za nejlepší sportovce bojových umění a sportů. Nominováni byli za 3. místa na Mistrovství Evropy v Iaidó.

   
prosinec
VÁNOČNÍ BESÍDKA, HRADEC KRÁLOVÉ, 14.12.2007
  Sešli jsme se na tradiční vánoční besídce. Milým hostem byla Stanislava Šrámková, zakladatelka klubu Nozomi dojo, nyní žijící v Japonsku.
   
prosinec
MISOGI - POSLEDNÍ TRÉNINK V ROCE, HRADEC KRÁLOVÉ, 20.12.2007
  Účelem misogi je očistit tělo, mysl, srdce a dódžo od všech negativních emocí daného roku. Hodinové cvičení úderu šómen uči při svíčkách a za neopakovatelné atmosféry vydrželi všichni. I ti nejmenší.