NOZOMI DOJO
SPORTOVNÍ KLUB KENDÓ A IAIDÓ
HRADEC KRÁLOVÉ
 

ZE ŽIVOTA KLUBU KROK ZA KROKEM

Významné akce roku 2011

Předcházející roky

 

Rok 2011 ve zkratce

Nové stupně dan kendó 2. dan  ►  Štěpánová Pavla (Vídeň, Rakousko)
2. dan  ►  Štěpán Pavel ml. (16.9.2011, Praha, ČR)
Nové stupně dan iaidó 3. dan  ►  Štěpánová Pavla (9.10.2011, Andora, Andora)
Výsledky členů oddílu
Kompletní výsledky členů oddílu jsou ZDE
Z těch nejvýznamnějších
1. místo
● Mistrovství Polska iaidó, 2. dan (muži i ženy)
 
Štěpánová Pavla
2. místo
● Mistrovství ČR kendó 2011, kategorie open
● Mistrovství ČR kendó 2011, kategorie ženy
 
Štěpán Pavel ml.
Štěpánová Pavla
3. místo
● Mistrovství ČR kendó 2011, kategorie 3 členné týmy
● Mistrovství ČR kendó 2011, kategorie 3 členné týmy
 
Štěpán ml., Fritz, Koutník
Kašík, Štěpán st., Šimek
Akce pořádané Nozomi Dojo Charitativní suburi na pomoc Japonsku, Hradec Králové, 29. a 31.3.2011
Nozomi Iaido Gashuku Nozomi Iaido Taikai Nozomi Senior Cup Nozomi Junior Cup Japonské odpoledne Podzimní soustředění Krkonoše Vánoční kendování Nozomi Cup

 

 

Jak šel rok

leden Seminář a turnaj kendó pro děti a mládež, Bílina, 8.-7.1.2011
  Zúčastnili jsme se, ale výsledky mi nikdo nenahlásil. - stp-
   
leden International Budo University, Seminary & Dan-Examination, Vídeň, 11.-19.2.2011
  Semináře se zúčastnila Pavla Štěpánová. Na závěr semináře složila zkoušky na 2. dan.
   
únor Technica Cup - Národní pohár ČR kendó, Praha, 20.02.2011
  Martin Fritz vyhrál open kategorii NP kendó, Technica Cup. Ve finále porazil Lukáše Laibrta. Na své cestě k vítězství, mimo jiné, porazil ve čtvrtfinále Pavla Štěpána ml., který zase ve 2. KO vyřadil sestru Pavlu.
výsledky
   
březen Mistrovství ČR kendó, Praha, 20.3.2011
  Dvě stříbrné medaile v individuálech přivezli Pavla Štěpánová (kategorie ženy) a Pavel Štěpán ml. (kategorie open). V týmech jsem obsadili třetí místa.

výsledky

   
březen Bílinská trofej - kendó turnaj pro mládež, Bílina, 26.3.2011
  Přivezli jsme dvě zlaté, jednu stříbrnou a tři bronzové medaile. Medailisté: zlato: Martin Hadinec a Jirka Koutník, stříbro: Michla Pikola, Bronz: Ondřej Havelka, Míra Štefka a Lukáš Kopiště.

Výsledky

 
březen 1000 suburi pro Japonsko, Hradec Králové, 29. a 31.3.201
Charitativní akce na podporu  obětem zničeného Japonska po ničivém zemětřesení a vlně tsunami formou 1000 seků v kuse a bez kiai proběhla úterý pro kendisty a ve čtvrtek pro iaidisty v oddíle Nozomi Dojo.
Akce vznikla z iniciativy žáků Ozawa senseje a konala se v mnoha dódžó v ČR i ve světě.
Součástí akce bylo dobrovolné vstupné. Vybranou částku jsme prostřednictvím ČFK převedli na účet Japonského Červeného kříže (25.4.2011) a o výsledku jsme ihned informovali Ozawa senseie (Martin Fritz).
Přestože záměrem byla symbolická podpora formou cvičení, byla vybraná částka za Nozomi Dojo velmi zajímavá a máme radost, že jsme určitou měrou přispěli k obnově poškozeného Japonska.
   
duben Mistrovství Polska Iaidó, 8.4. - 10.4.2011, Polsko
  Otevřeného mistrovství Polska v iaidó se z Nozomi Dojo účastnili Jan Vebersik a Pavla Štěpánová společně s dalšími iaidokas dalších oddílů z ČR.
Výsledky
kategorie 2. dan : 1. místo Pavla Štěpánová (Nozomi Dojo, Czech)
kategorie 4. dan : 2. místo Tomáš Kyncl (Kensei, Czech)
BFS, 4. dan - Vladimír Hyndrák (Kokki Dojo, Czech)
   
duben Kendó seminář s Terry Holtem, 8.-10.4.2011, Praha
  Kendo seminář s Terry Holtem je za námi. Seminář byl veden v přátelském duchu a uvolněné atmosféře. Procvičovali jsme hlavně základy úderů men, kote a dó, a to pro mne s novým metodickým výkladem a nácvikem. Velmi poučné. Plus hodinu a půl Kihon Kendó Kata (Bokutó ni joru Kendó kihon waza keikó hó), neplést s Kendó Kata.
V neděli opět keikó základů (opakování - matka moudrosti). Následoval výklad pravidel pro soudcování s příklady a na závěr turnaj repre týmů ČR (muži, ženy, junioři) proti zbytku republiky. Nejúžasnější zápasy byly v týmech mužů. Za repre nastoupil Formánek, Suchý, Novák, Štěpán a Dudáš a za „zbytek“ republiky Cílek, Mlejnek, Fritz, Ziegelheim a Hackel. Dvě výhry, dvě prohry a jeden nerozhodný zápas. Ve prospěch repre týmu rozhodl jediný ippon navíc.
   
duben Nozomi Iaido Taikai 2011, 16.4.2011, Hradec Králové
  Nejvýznamnější iaidó akce našeho oddílu proběhla za účasti 4 iaidó oddílů z ČR, Polska a Slovenska. Součástí taikai bylo krátké cvičení a seminář rozhodčích. Zasoutěžili jsme si opravdu vydatně. Tradičně přijeli přátelé z Polska a Slovenska.

Výsledky

   
duben Donau Cup, 15. - 17.4.2011, Rakousko, Vídeň
  Generálka před Mistrovstvím Evropy v kendó. V jednotlivcích Nozomi Dojo reprezentovali Jirka Koutník, Prokop Šimek a Pavel Štěpán ml. Všichni pak nastoupili i v různých týmech, Pavel v týmu repre - muži. Nejdále se v turnaji dostal právě Pavel, který vyhrál skupinu a vypadl až ve 3. KO. V týmech pak vyhrál všechny zápasy. Repre tým můžů se dostal až do čtvrtfinále. Jirka s Prokopem si také nevedli špatně, oba postoupili ze svých skupin.
   
duben Mini Muga Cup - kjú kendó turnaj, 30.4.2011, Brno
  Samotnému turnaji předcházel krátký "seminář" (úvod do šiai - co a jak), poté následovala kategorie ženy a na závěr kategorie Open. V ženách byla naší jedinou zástupkyní Jana Beňová, která vybojovala krásné třetí místo. V kategorii Open jsme měli pět zástupců (J. Beňová, L. Havelka, J. Koutník, M. Pikola a P. Šimek). Všichni postoupili ze své skupiny. Jana Beňová vypadla v prvním kole KO. Ostatní postupovali pomalu dál a dostali se mezi Top 8 závodníků, tedy do čtvrtfinále. V následujícím KO vypadl Michal Pikola a Lukáš Havelka a do semifinále se dostal Prokop Šimek s Jirkou Koutníkem. Prokop zde podlehl Takemotovi, Jirka naopak porazil Tomáše Davida. Finále tedy Koutník vs. Takemoto - v encho Jirka prohrál.
   
květen Mistrovství Evropy v kendó 2011, Gdyně, Polsko
  Z Nozomi Dojo Jirka Koutník v juniorech a  Pavel Štěpán ml. v mužích reprezentovali Českou Republiku na ME v kendó.
Přečtěte si zprávu z ME v kendó tak, jak to viděl krok po kroku Pavel Štěpán ml.

Článek

   
květen KoJika, 19. mezinárodní turnaj kendó pro mládež, 14.5.2011, Gent, Belgie
  Letos to nebyla taková medailová žeň jako vloni, přesto vezeme stříbrnou a bronzovou medaili, za kterou se zasloužili Lukáš Havelka a Prokop Šimek.
Závody a pobyt jsme si velmi užili s letos historicky nejpočetnější výpravou - dva mikrobusy a osobní auto, celkem 15 dětí.

výsledky

   
květen Pohár Sacuki, Národní pohár ČR kendó, 22.5.2011, Praha
  Turnaj byl poznamenán velkou neúčastí zkušených rozhodčích, a bylo to znát na kvalitě rozhodování, a mnohdy to hodně ovlivnilo zápasy a výsledky.
V ženách jsme přivezli dvě medaile, Pavla Štěpánová zlato a Jana Beňová bronz. V kategorii open Ondřej Kašík získal ocenění BFS.

Výsledky

   
květen Suši-saké párty, 27.5.2011, Hradec Králové, U Zezuláků
  4. Suši-saké párty skončila letos těsně po půlnoci. Věřím, že jste se všichni bavili i díky programu, který letos připravil již tradičně Tomáš (kaligrafie, suši), Martin (příprava čajů, přednáška a letos i obřadní miska Matcha) a Studňa (japonská gastronimie). Vítězství za nejlepší suši z loňska obhájila maminka Michala, druhá dvě místa patří Lukáškovi. Saké, šóču, další nápoje z japonské provenience a také "džus" tekly proudem. Děkuji všem za účast a příští rok na shledanou. -stp-

   
červen Muga Cup, Národní pohár ČR kendó, 5.6.2011, Brno
  Tradičně nezklamala Pavla Štěpánová a z ženské kategorie přivezla zlato. V kategorii open se dostala až do čtvrtfinále. Na 3. místě se v open umístil Pavel Štěpán ml. Velmi dobře si vedl i Ondřej Kašík - postup do čtvrtfinále. Jirka Koutník měl smůlu a opět, již ve 3. turnaji po sobě, narazil hned v KO na Pavla Š.

Výsledky

   
červen Nozomi Junior/Senior Cup, 6.6.2011, Hradec Králové, GJKT
  Oddílový přebor kendó pro děti, mládež a dospělé do 1. kjú vč. proběhl v letošním roce v jeden den. Přivítali jsme mezi sebou i Pavla Puchmajera z Kacubó Kenrikai, takže oddílový přebor se stal otevřeným :). Krátký trénink před turnajem a na závěr džigeiko.
Děti si sami připravily šiadžó, zajistili kontrol šinaj, práci u stolku ad.

Výsledky NJC      Výsledky NSC

   
červen Kensei Iaido Taikai, 25.6.2011, Praha
  Pavla Štěpánová vybojovala 1. místo v kategorii 2. danů (muži + ženy) v soutěži iaidó v Praze.
   
srpen Iaido Taikai, 19.8.2011, Polsko
  Pavla Štěpánová vybojovala 2. místo v kategorii 2. danů (muži + ženy) v soutěži iaidó v Polsku.
   
srpen Seminář iaidó s Harada sensejem, České Budějovice
   
září Seminář iaidó s Cook sensejem, Praha
   
září Japonské odpoledne, 1.9.2011, Hradec Králové
  Uspořádali jsme 2. ročník Japonského odpoledne pro děti i dospělé. Kaligrafie, ochutnávky čajů, origami a ukázky bojoých umění. Spolupořadately byly oddíly Makoto Dojo a Katare Hradec Králové. V průběhu odpoledne se ukázky zopakovaly celkem 4x. U stánku Nozomi si měly děti možnost vyzkoušet údery šinajem na makiwary, obléknout si zbroj nebo si prohlédnout kovové meče iaito.
   
září Seminář a zkoušky v rámci Toru Giga Cup, 16.-19.9.2011, Praha
  Semináře a zkoušek se zúčastnil pouze Pavel Štěpán ml. a složil zkoušku na 2. dan.
Sobotního turnaje jednotlivců a nedělních týmů se zúčastnili Koutník J., Kašík O., Pikola M. a Štěpán P. ml.
   
září Toru Giga Prague Kendo Cup 2011, 17.-18.9.2011, Praha
  V individuálech se nám letos moc nedařilo. Pavla s Martinem jsou v Japonsku (tradičně touto dobou), a tak nemohli do bojů zasáhnout. Našim 4 zástupcům se moc nedařilo, jen Pavel Štěpán jr. postoupil ze skupiny, pak však vypadl v 1. kole KO.
Druhý den byl o poznání lepší. Tým Nozomi Dojo, který byl navíc pouze 4 členný (Roman a Pavlem jsou zraněni, Šimek onemocněl a ostatní neprojevili zájem o pomoc týmu :( ,vybojoval krásné 2. místo. Až ve finále podlehl týmu z Polska. Na 3. místě pak skončil složený tým litevsko-slovenský a na 4. místě tým české ženské reprezentace.
   
říjen Mistrovství Evropy Iaidó, 6.-9.10.2011, Andora
říjen Individuály
Z našeho oddílu byla na ME nominována Pavla Štěpánová. Svoji skupinu vyhrála a v následném KO se probojovala do čtvrtfinále v kategorii smíšená, 2. dany.
Týmy
Tým ČR měl 4 člennou skupinu (ČR, Itálie, Portugalsko a ). Ze skupiny tým ČR postoupil z druhého místa. Porazila je pouze Itálie. V KO systému měli vyrovnaný zápas s velkým favoritem Francií, která ČR porazila jen o jeden jediný praporek. Tým bojoval ve složení: sempo: Štěpánová, Chuken: Balvín, Taisho: Kyncl. Na souboj s Francií jsme zvolili dobrou strategii prohozením Chuken a Taisho.
Pavla Štěpánová získala ocenění Best Fighting Spirit za týmy.
říjen Mistrovství Evropy Iaidó - ZKOUŠKY, 6.-9.10.2011, Andora
  Pavla Štěpánová složila v Andoře zkoušky na 3.dan iaidó.
   
říjen Školení rozhodčích, 8.-9.10.2011, Přerov
  Pavel Štěpán získal certifikát rozhodčího, Martin Fritz si certifikaci prodloužil.
   
říjen Přátelský turnaj kendó v režii Nozomi Dojo, 9.10.2011, Přerov
  Na turnaji se nám dařilo a přivážíme všechny cenné kovy . tedy od zlata po bronz. Skvělá práce.

Výsledky

   
říjen Prezentace kendó na Exhibičním galavečeru boxu, 17.10.2011, Hradec Králové
   
   
říjen Moravský pohár - NP ČR kendó, 23.10.2011, Frýdek-Místek
  Výsledky
   
listopad Podzimní soustředění "Krkonoše 2011", 18.-20.11.2011, Horní Malá Úpa
  TTTT
   
listopad Vánoční kendování, 26.11.2011, Hradec Králové
  Výsledky
   
listopad Nozomi Cup - NP ČR kendo, 27.11.2011, Hradec Králové
Výsledky
   
prosinec Kensei Iaido Seishin - seminář, 9.12.2011, Praha
   
   
prosinec Shinbukan Taikai, 10.12.2011, Praha
   
   
prosinec Kensei Iaido Seishin - zkoušky, 11.12.2011, Praha
  Zkoušky z Nozomi Dojo složili všichni přihlášení. Aktuální seznam najdete na stránce Private našeho webu (jen pro Nozomi).
   
prosinec Misogi Nozomi Dojo, 19.12.2011, Hradec Králové
  Sešlo se nás docela slušně, 24 lidí. Misogi a atmosféra byla naprosto úžasná. Sempajové udávali tempo a ve chvílích, kdy se zdálo, že již umdléváme, nás podrželi. Misogi je cvičení na závěr roku, při kterém očistíme tělo, mysl a dojo od všech negativních vlivů za posledních 12 měsíců.
Foto
Více o misogi
   
prosinec Vánoční besídka, 21.12.2011, Hradec Králové
  Koulení, zábava, jídlo, pití - nealko!! (hostil nás a platil sensei Roman).
Nejlepší tým v koulení: Štěpán st., Štěpán ml., Stejskal.
Vyhlášení nejlepší docházky:
Nováčci: Pikola Matěj
Základna: Štefka Miroslav
Pokročilí: Štěpán Pavel ml.
   
prosinec Prezentace kendó na Exhibičním galavečeru boxu, 22.12.2011, Broumov
  Velký úspěch měl doplňkový program na galavečeru boxu, a to ukázky kendó. Podle ohlasu jsme předčili i krásné mladé tanečnice ... tedy my jsme také krásní a mladí.
Časem bude snad i video z našeho vystoupení.
   
prosinec Nen Macu Keiko, 31.12.2011, Broumov
  Zábavný silvestrovský trénink proběhl od 18:00 hodin. Přivítali jsme i tři hosty z Kensei - děkujeme. Pro iaidisty jsme měli připravená bógu, tak alespoň poznali svět "za mřížkou". Nástup, rozcvička, kirikaeshi a základní údery v bógu, džigeiko a pak balónková bitva - individál, každý za sebe ... (vyhrál iaidista Pavel Tomeš) a bitva 3 týmů (vyhrály holky dík své strategii "když se dva perou, třetí se směje"). ... no, a nakonec přípitek. Někdo šampáňo :)), někdo rychlé špunty :)), krátké posezení a hůráááá do nového roku.

Foto